Jöhetnek a megfizethető 5G-s kínai mobilok

A MediaTek már régóta nem az a sajnálnivaló gyártó, a még mindig elterjedt közhiedelmekkel ellentétben a tajvaniak egyre jobb és jobb chipsetekkel rukkolnak elő, és az 5G technológiák alkalmazásában is igyekeznek tartani a lépést. Jövőre olyan lapkákkal készülnek, amelyek megfizethető középkategóriás mobilokban dolgoznak majd, és már támogatják az új hálózati szabványt.

 

A történet ott kezdődik, hogy még idén májusban bejelentették a MediaTek M70 5G modemet, de azóta is arra várunk, hogy hivatalosan bemutassák a hozzá tartozó első chipsetet, ami MT6885 néven jöhet. A lapkát 7 nanométeres FinFET gyártási eljárással készítik, és ha minden igaz, már megindult a tömeggyártása, és jövő év eleje felé megjelenhetnek az első ezzel szerelt mobilok.

Friss kínai jelentések szerint a gyártó egy másik, szintén 7 nanométeres lapkakészlettel is készül, ami ugyanezt az 5G modemet használja, ám ezúttal egy még olcsóbb, középkategóriás telefonokba szánt konstrukcióról van szó. A MyDrivers úgy tudja, a lapka MT6873 névre fog hallgatni.

Az olcsóbb 5G-s MediaTek lapka tömeggyártása valamikor a következő év második negyedében indulhat, így nagyjából a harmadik negyedben juthat el a piaci forgalomba.

A MediaTek 2020-as tervei között legalább 100 millió eladott lapkakészlet szerepel, melyeknek egyik fele a már említett MT6885 és MT6873 lesz. Számunkra ennek az a gyakorlati jelentősége, hogy a jövő év végére lesz egy rakás megfizethető árú, de már ezzel a vadonatúj telekommunikációs szabvánnyal kompatibilis okostelefon, így az 5G sokkal elérhetőbb lesz a szélesebb tömegek számára, és persze ösztönözni fogja a piacot nem csupán a fejlődésre, de az árak csökkentésére is.

 
 
 

Forrás: GSMArena, Napidroid